Uitzendbranche

Retail, productiebranche, de zorg of de horeca; vrijwel elke sector heeft met het coronavirus te maken. Ook de uitzendbranche wordt gevraagd zich aan te passen. Zo is aan de ene kant de vraag naar horecapersoneel vrijwel gestopt, maar aan de andere kant zitten ze bij webwinkels te springen om logistiekmedewerkers. De vraag is hoe kunnen we zo positief mogelijk omgaan met de extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In overleg met FNV, CNV, de Unie, LBV, ABU en NBBU heeft DOORZAAM – het fonds voor de duurzame inzetbaarheid van de uitzendkracht – het protocol ‘Samen veilig doorwerken voor de uitzendbranche’ opgesteld. Dit protocol biedt duidelijkheid aan uitzendkrachten, uitzendorganisaties en opdrachtgevers over veilig werken in de anderhalve-meter-economie.

Wat staat er in het protocol?
‘Samen veilig doorwerken in de uitzendbranche’ is gebaseerd op de maatregelen van het RIVM. In het protocol staan de verantwoordelijkheden van de opdrachtgever, de uitzendorganisatie en de uitzendkracht. De uitzendorganisatie is bijvoorbeeld niet alleen verplicht ervoor te zorgen dat de uitzendkracht de informatie van de opdrachtgever krijgt, maar ook om te kijken of de uitzendkracht de informatie daadwerkelijk begrijpt. Daarnaast staan in het protocol algemene hygiënische voorschriften voor een veilige werkplek en wanneer de uitzendkracht vanwege gezondheidsklachten naar huis moet.

Meer informatie?
Op zoek naar meer informatie over de corona-aanpak in de uitzendbranche?

Ga naar de website van NBBU

 

Ga naar de website van ABU

Het protocol ’Samen veilig doorwerken voor de uitzendbranche’ richt zich op de uitzendbranche en specifiek op de werkzaamheden van uitzendkrachten. Via dit protocol vind je ook informatie over protocollen voor specifieke branches waarin uitzendkrachten werkzaam kunnen zijn. Worden er nieuwe adviezen bekend gemaakt of wijzigen de maatregelen, dan worden de protocollen zo snel mogelijk geüpdatet. Het protocol ’Samen veilig doorwerken voor de uitzendbranche’ is geen wetgeving, Let op, een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen die op de werkvloer wordt toegepast.