Musea

De Nederlandse musea mogen vanaf 1 juni weer open! Dat is heel goed nieuws want musea hebben een grote maatschappelijk betekenis. Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen is er een protocol opgesteld. Dit protocol bestaat uit om de heropening van de musea zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het protocol is tot stand gekomen op initiatief van de Museumvereniging, brancheorganisatie van ruim 400 Nederlandse musea en o.a. uitgever van de Museumkaart op basis van de meest actuele RIVM-richtlijnen.

Wat staat er in het protocol?
Het protocol ‘Veilig en verantwoord heropenen musea’ geldt voor alle bezoekers, medewerkers, en vrijwilligers van de museumsector. Het protocol bestaat onder andere uit richtlijnen over toegangscontrole, het maximumaantal bezoekers, en personeelsruimten. Ook wordt er advies gegeven hoe om te gaan met mogelijke museumwinkels en horeca in de musea. Daarnaast worden er verschillende hygiëne maatregelen uitgelegd.

Waar het protocol 1 juli versoepeld werd, is het per 7 augustus weer iets aangescherpt op het gebied van horecavoorzieningen in musea. Het protocol draagt bij aan veilig en verantwoord museumbezoek. Op basis van nieuwe inzichten van het RIVM kunnen aanpassingen van het protocol noodzakelijk blijken.

Website Museumvereniging

Let op, een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen die op de werkvloer wordt toegepast. Mochten er nieuwe adviezen of maatregelen van kracht worden, dan wordt de informatie zo snel mogelijk aangepast. Zo wordt alle informatie up-to-date gehouden en kun je veilig en verantwoord aan de slag in je sector.