Zo werkt het coronatoegangsbewijs (CoronaCheck-app) voor ondernemers

Ga jij aan de slag met de CoronaCheck-app, maar weet je niet precies hoe je kunt zien of iemand naar binnen mag of niet? Het controleren van een coronatoegangsbewijs is niet moeilijk, in dit artikel leggen we je uit hoe het werkt.

Waarom een coronatoegangsbewijs?

Het coronatoegangsbewijs is in het leven geroepen zodat je makkelijker kunt controleren of iemand getest, gevaccineerd of genezen is. Dit noemen we ook wel de 3G-methode. Alleen in deze gevallen laat de CoronaCheck-app zien dat deze persoon naar binnen mag. Je controleert het coronatoegangsbewijs vanaf 13 jaar (bron: Rijksoverheid).

Het coronatoegangsbewijs maakt het veilig bezoeken van evenementen en binnenlocaties mogelijk. Wanneer de overheid aangeeft dat het coronatoegangsbewijs in jouw sector verplicht is, mag je geen alternatieven gebruiken om hier onderuit te komen.

Coronatoegangsbewijs (CoronaCheck-app) controleren

Als je het coronatoegangsbewijs wilt controleren, moet jij of je medewerker aan de deur de CoronaCheck Scanner downloaden in de Apple Appstore of Google Play. Vervolgens scan je met deze app het coronatoegangsbewijs van de bezoeker. Druk hiervoor op ‘Start scannen’ en richt de camera van je telefoon op de QR-code van de bezoeker. Die mag de code zowel in de CoronaCheck-app als op papier laten zien. Buitenlandse bezoekers kunnen een app uit hun eigen land laten zien (bron: Coronacheck.nl)

Als het coronatoegangsbewijs wordt gescand, zijn er twee mogelijke uitkomsten: 

 • Het bewijs is ongeldig, er komt een rood scherm met kruisje. In dit geval mag je de bezoeker niet toelaten.
 • Het bewijs is geldig, de scannende medewerker krijgt één van de volgende gegevens te zien om te controleren op het identiteitsbewijs van de bezoeker.
  • Geboortedag
  • Geboortemaand
  • Voorletter
  • Eerste letter achternaam

Kloppen de gegevens? Dan mag je de controle afronden. Je ziet dan een groen vinkje, de bezoeker mag naar binnen. Kloppen de gegevens niet? Dan laat de bezoeker misschien de app van een ander zien om binnen te kunnen komen. Je mag deze persoon niet toelaten.

Let op: Niet alle gegevens worden getoond, soms zie je alleen een streepje (-) om de privacy van de bezoeker te beschermen.

Onterecht rood scherm coronatoegangsbewijs

Het komt helaas voor dat de CoronaCheck-app onterecht een ongeldige QR-code laat zien. Een vervelende situatie voor jou en de bezoeker. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat de app toch de juiste code laat zien:

 • Laat de bezoeker controleren of de datum en tijd op ‘automatisch instellen’ staan.
 • Staat de QR-code in een screenshot? Vraag de bezoeker dan om een origineel bewijs te laten zien, in de app of op papier.
 • Vraag de bezoeker om de app helemaal opnieuw op te starten.
 • Laat de bezoeker de app opnieuw installeren. Er moet dan een nieuwe koppeling met DigiD gemaakt worden.

Goed om te weten: je kunt de CoronaCheck-app en CoronaCheck Scanner allebei ook offline gebruiken. De app moet elke 24 uur even online zijn om goed te werken.

Heb je problemen met de CoronaCheck-app waar je niet uitkomt? Kijk dan op deze pagina met veelgestelde vragen. Wanneer je vraag hier niet tussen staat, kun je bellen met 0800-1421 (gratis). Vanuit het buitenland bel je +31 70 750 37 20. Je kunt ook een e-mail sturen naar helpdesk@coronacheck.nl.