Mondkapjes verplicht? Dit moet je doen als ondernemer

Mondkapje op, mondkapje af, het lijkt alsof de regels elke week weer veranderen. Daarom is het slim om je goed te informeren. Ontdek wat je moet doen als de mondkapjes verplicht zijn in jouw sector.

De afgelopen periode is er veel veranderd binnen het mondkapjesbeleid. Dan waren de mondkapjes weer wèl verplicht, dan weer niet. Om jou als ondernemer te helpen, hebben we een handig stappenplan opgesteld. Deze kun je volgen wanneer mondkapjes verplicht worden in jouw sector.

Stap 1: Sla mondkapjes in voor jou en je medewerkers

Geeft de overheid het signaal dat de mondkapjes weer verplicht worden? Dan is het zaak om genoeg goedgekeurde mondkapjes op de zaak te hebben. Je kunt er ook voor kiezen om je medewerkers zelf een mondkapje mee te laten nemen. Dan loop je wel het risico dat ze deze vergeten. Ook staat het netter wanneer iedere medewerker het juiste mondkapje opheeft.

Wat je als ondernemer ook kiest, je bent altijd verplicht om de kosten volledig te vergoeden. Je geeft dus gratis mondkapjes, of laat je werknemers de gemaakte kosten declareren. Dit is onbelast. (bron: Rijksoverheid)

Je kunt kiezen uit wasbare mondkapjes en wegwerpmondkapjes in verschillende kleuren. Sla deze op tijd in, zodat je niet halsoverkop samen met de rest van ondernemend Nederland op zoek moet naar genoeg mondkapjes. 

Tip: Het is ook mogelijk om mondkapjes met opdruk van jouw logo te laten maken.

Spatschermen of face-shields

Goed om te weten: voor sommige beroepen is het niet praktisch om een mondkapje te dragen. In dit geval is het dragen van een spatscherm of face-shield ook toegestaan. Dit geldt ook wanneer je kunt aantonen dat te zwaar is om acht uur lang een mondmasker te dragen.

Stap 2: Zorg voor duidelijke signalering voor klanten en gasten

Sommige klanten en gasten vinden het ontzettend lastig om te bepalen ze precies een mondkapje op moeten. Daarom is het belangrijk om bij de ingang duidelijk aan te geven dat een mondkapje verplicht is. Herhaal dit op verschillende plekken in de winkel, bijvoorbeeld bij het pashokje of het toilet.

Een slimme manier om dit te doen, is door middel van een poster van een persoon met mondkapje. Zo bereik je ook mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een onderschrift te plaatsen dat het kapje over neus én mond gedragen hoort te worden. 

Stap 3: Hanteer een duidelijk beleid

Geen enkele ondernemer wordt vrolijk van verplichte mondkapjes. Toch is het belangrijk om de mondkapjesplicht te handhaven wanneer deze geldt in je sector. Wees hierin altijd consequent, zodat je niet in discussie hoeft te gaan met klanten of gasten over uitzonderingen.

Let op: sommige mensen hoeven geen mondkapje te dragen vanwege een beperking of medische aandoening. Zij kunnen zelf aantonen waarom dat zo is.

In principe kan iedere medewerker een bezoeker in de zaak aanspreken op het dragen van een mondkapje. Het is wel slim om af te spreken dat bij discussies altijd een leidinggevende wordt geroepen. Ook is het aan te raden om contact te leggen met de BOA’s in de gemeente, voor het geval er een te heftige discussie ontstaat. De handhaving ligt namelijk bij BOA’s en de politie.