De coronaprotocollen in de bouw: “Ziek? Meteen naar huis!”

Maatregelen tegen de verspreiding van corona op de bouw, hoe werkt dat eigenlijk? Gert Morren van Morrenbouw vertelt over zijn ervaringen in de bouwsector.

Let op: dit artikel is geschreven in juni 2020, de oplossingen uit dit artikel kunnen verschillen van de huidige mogelijkheden.

Voor sommige mensen voelt het alsof de 1,5 meter samenleving al jaren duurt, maar de coronacrisis kreeg pas in maart echt vorm in Nederland. “Het lijkt alweer zo lang geleden”, zucht Gert. “We merkten dat het echt serieus werd bij de persconferentie waarbij onze minister-president Jaap van Dissel een hand gaf, terwijl het eigenlijk niet meer mocht.”

“Vanaf dat moment begonnen we met afstand houden, in de elleboog niezen en geen handen geven. Ook gingen we kijken naar wat het voor consequenties zou kunnen hebben voor het bedrijf.”

De gevolgen van corona voor de bouw

“Wij werken vaak met nieuwbouw en in de buitenlucht, veel van onze lopende projecten konden dus blijven doorgaan. We hebben eigenlijk relatief weinig last gehad van de crisis. Wel merkten we dat toeleveringen vanuit Duitsland, België en Frankrijk stagneerden. Toen bijvoorbeeld de grens bij België dicht ging, bleven daar materialen steken.”

Dat betekent niet dat Gert bij de pakken neer ging zitten. “We hebben alternatieven toegepast”, vertelt hij. “We leverden bijvoorbeeld een woning op met een dak met donkere dakpannen. De nokvorsten (bovenste dakpannen, red.) waren nog niet geleverd, dus nu liggen er tijdelijk rode nokvorsten op. Heel lelijk, maar het is wel dicht! Die donkere pannen komen nu over een maand.”

Duidelijke communicatie

Gert heeft een efficiënte manier om zijn team op de hoogte te stellen van de maatregelen: “Ik houd eigenlijk een soort monoloog waarin ik vertel wat we gaan doen, naar aanleiding van wat het RIVM zegt. Ik vat elke persconferentie samen in de groepsapp en vertel wat het betekent voor ons.”

Naast de persconferenties krijgt Gert ook veel informatie van branchevereniging Bouwend Nederland. “Ze hebben een aparte pagina op hun website over corona waar je ook flyers met maatregelen kunt downloaden. Die heb ik overal opgehangen in de keet.”

Coronaprotocollen op kantoor en op de bouwplaats

Morrenbouw heeft gemiddeld 30 medewerkers op de bouw en 10 op kantoor. “Van de mensen op kantoor kan iedereen thuiswerken, zes mensen hebben dat dan ook gedaan tot 25 juni. De vier anderen waren verdeeld over verschillende ruimtes. We hebben ook veel met Zoom en Teams gewerkt. Afspraken waar je niet echt heen hoeft, doen we nu op afstand. Daarnaast hebben we ook desinfecterende handgel en houden we overal 1,5 meter afstand.”

Een belangrijke maatregel is dat medewerkers echt naar huis moeten wanneer ze ziek zijn. “Ik zei tegen mijn aannemers op de bouw dat iedereen die snottert of niest naar huis moet. Willen ze dat niet? Dan regel ik dat hij toch weg gaat. Dat is in totaal maar drie keer gebeurd. Verder zijn we apart gaan eten in de pauzes. Gelukkig is het vaak mooi weer geweest, waardoor ze veel buiten konden eten.”

Kwetsbare medewerkers

Veel ondernemers vragen zich af hoe ze om moeten gaan met kwetsbare medewerkers. “We hebben een man van 63, die werkt inmiddels zo’n 33 jaar bij ons. Hij kreeg twee jaar geleden een immuunziekte, waardoor hij erg ziek was. Hij was nu juist eindelijk weer aan het opkrabbelen.”

“Ik heb hem daarom verlof gegeven van het werk. Hij doet wel wat voor me als uitvoerder op locatie, maar daar werkt hij niet met anderen. Hij komt ook niet in de keet. Hij is kwetsbaar, als hij corona krijgt en aan de beademing komt, dan legt hij het loodje.”

Aan de slag? Lees het protocol uit jouw branche en bekijk de website van je branchevereniging. Vragen? Stel ze aan je branchevereniging of bel het KvK Coronaloket op 0800-2117.