Veelgestelde vragen
Het kabinet roept werkgevers op om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken. Daarnaast roept het kabinet op om de werktijden van uw werknemers zo veel mogelijk te spreiden wanneer het noodzakelijk is om naar de kantoorlocatie te komen. De overheid heeft voor werkgevers praktische tips opgesteld. Voor advies op maat kunt u terecht het werkgeversnetwerk in uw regio of bij de coalitie Anders Reizen. Meer informatie hierover vindt u in deze folder
Voor inspiratie, tips, tools en advies op maat kunt u terecht bij:
- het platform www.zowerkthet.nl
- uw regionale werkgeversnetwerk. Zie hiervoor deze kaart
- het platform www.andersreizen.nu
Deze website is tot stand gekomen op initiatief van VNO NCW en MBK Nederland in samenwerking met de rijksoverheid. Op deze website staan alleen die protocollen die ook zijn voorgelegd aan de rijksoverheid voor een advies.
Natuurlijk. Een protocol is generiek, per bedrijf is maatwerk nodig. Het is uiteraard toegestaan om dat maatwerk te leveren en meer maatregelen te nemen.
Houd de website van betreffende brancheorganisatie goed in de gaten. Ook op mijncoronaprotocol doen we in samenwerking met alle betrokken partijen ons uiterste best om alle informatie up-to-date te houden.
Je kunt in dat geval alsnog lid worden van de brancheorganisatie of zelf een plan maken op basis van openbare protocollen.
Nee, dat hoeft niet. Overleg met gemeente zou nuttig kunnen zijn, bijvoorbeeld voor bedrijven waar veel bezoekers komen (horeca/recreatie).
Een protocol is geen vervanging van de geldende wet- en regelgeving, waaronder de noodverordening. De verantwoordelijke overheidsinstanties (bijvoorbeeld gemeentes, veiligheidsregio’s, arbeidsinspectie, brandweer e.d.) zullen dus handhaven op basis van wet- en regelgeving en niet op basis van dit protocol.
Ieder bedrijf is -als onderdeel van het arbobeleid- verplicht om maatregelen te nemen om risico’s voor werknemers en bezoekers te voorkomen (de Risico- Inventarisatie en -evaluatie, ook wel RI&E genoemd). In een RI&E staat welke risico’s er binnen het bedrijf zijn ten aanzien van de veiligheid en gezondheid van werknemers. Voortvloeiend uit deze inventarisatie moet een Plan van Aanpak worden opgesteld met daarin de maatregelen die genomen worden om de risico’s aan te pakken. Werkgevers moeten behalve de maatregelen die al worden genomen voor risico’s van het werk, nu ook passende maatregelen nemen om overdracht van het virus te voorkomen. Een protocol dat is overlegd met de werknemersorganisatie, kan daarbij behulpzaam zijn, maar is dus geen verplichting. Kijk voor meer info over RI&E en de coronaprotocollen op deze pagina, en op Steunpunt RIE.
Nee, het kabinet besluit of maatregelen versoepeld kunnen worden en bepaalde sectoren open mogen. Dit kan alleen als het algemene besmettingsrisico in Nederland omlaag is gebracht.
Het openstellen van sectoren heeft in veel gevallen niet alleen gevolgen voor de werknemers en klanten of bezoekers, maar ook voor de drukte in het openbaar vervoer en de openbare ruimte. Deze factoren wegen daarom mee in het besluit of een sector open kan. Voor sectoren die op dit moment open zijn, dragen protocollen bij aan het veilig werken en winkelen. Voor de sectoren die momenteel gesloten zijn, kan een protocol helpen als voorbereiding, zodat er een praktische handleiding klaarligt wanneer een sector open kan.
Bij de opsteller van het protocol, dat is meestal de brancheorganisatie.